Białko- budulec mięśni
Białka to podstawowy budulec mięśni i innych tkanek w naszym ciele, a jego niedobór wiąże się z utratą masy mięśniowe, złym...samopoczuciem i innymi powikłaniami. Przy intensywnym treningu należy szczególnie zadbać o jego prawidłowe dawkowanie, zarówno w pożywieniu jak i w postaci dodatkowych suplementów.
Porady dietetyka oraz trenera mogą być w tym przypadku kluczowe- zwłaszcza dla początkujących-warto również nie oszczędzać na samych odżywkach białkowych, ponieważ ich czystość i przyswajalność jest równie istotna.
Stosowanie odżywek z umiarem
Dawkowanie odżywek jest zależne od naszych potrzeb oraz od rodzaju zażywanych preparatów, ciężko przewidzieć dokładną i optymalną dawkę, a z czasem pewnie trzeba będzie ją zwiększać, aby nie dopuścić do spadku masy mięśni.
Zbyt duże dawkowanie zaowocuje efektem przeciwnym do zamierzonego- i zamiast przybrać masę mięśniową, będziemy obrastać w tłuszcz. Przy dietach i programach ćwiczeniowych zorientowanych na odchudzanie stosuje się zupełnie inne substancje, niż w przypadku treningów siłowych.
Dla kulturystów
Po wysiłku należy przyjmować węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym (węglowodany szybko przyswajalne - cukry proste). Ich stosowanie uzupełnia starty glikogenu mięśniowego. Niedostateczne uzupełnienie diety aminokwasami czy węglowodanami może w krótkim czasie doprowadzić do katabolizmu mięśni, co prowadzi do zaniku masy mięśniowej.
Ogólnie przyjętą zasadą jest, że bezpośrednio po treningu przyjąć należy odpowiednio dużą dawkę węglowodanów (od 50g do nawet 150g), szybko wchłanialnego białka w postaci izolatu lub hydrolizatu białka serwatkowego (od 25g do 45g) oraz kreatynę (od 5g do 10g). Osoby ćwiczące wyjątkowo ciężko powinny także przyjmować porcję aminokwasów rozgałęzionych BCAA lub glutaminy.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Suplement_(kulturystyka)