Rodzaje białek
Samych odżywek białkowych jest dużo rodzajów i typów. Dzielą się na materiał z którego zostało pozyskane samo białko i mamy tutaj białka zwierzęce, najczęściej wołowe oraz roślinne (tutaj dominuje soja). Różne źródła białek dostarczają innych aminokwasów do mięśni i wszystko zależy od tego czy jesteśmy weganami, czy odżywiamy się bez ograniczeń.
Kolejną kategorią podziału białek jest podział ze względu na wchłanialność, a raczej jej tempo. Wolno wchłanialne białka, które stosuje się jak antykataboliczne środki oraz uzupełnienie diety w białka. Mamy tutaj np. izolaty białka mleka, białka sojowe, owoalbuminę itd. No i sa jeszcze białka szybkowchłanialne i tutaj króluje białko serwatkowe głównie izolaty i hydrolizaty.
O treningu wytrzymałościowym w encyklopedii internetowej
Trening wytrzymałościowy powoduje natomiast zmiany w czynności układu krążenia, układu oddechowego oraz w procesach metabolicznych. Pod wpływem regularnych ćwiczeń wzrasta pojemność życiowa płuc oraz ich możliwa maksymalna wentylacja. Dzięki treningowi wzrost wentylacji jest mniejszy niż przed nim, przy tym samym obciążeniu organizmu. Poprawia się pobieranie tlenu, głównie poprzez pogłębienie oddechów bez zwiększania ich częstości, a także zdecydowanie lepsze jest wykorzystywanie tlenu zawartego we wdychanym powietrzu.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Trening
Kiedy sięgnąć po suplementy?
Dieta powinna być podstawą zmian w naszym życiu, nie ważne czy zaczynamy ćwiczyć, czy po prostu chcemy bardziej zadbać o zdrowie. Suplementy diety powinny być, zgodnie z nazwą jedynie suplementami, a nie głównymi źródłami danych składników odżywczych.
Co powinniśmy suplemetnować? Jedynie rzeczy, które ciężko będzie nam dostarczyć w codziennej diecie. Dla intensywnie ćwiczących na pewno będzie to białko, ponieważ jest to mimo wszystko dość trudny składnik do wprowadzenia w dużej ilości w normalnej diecie.