Odnośnie cateringu. Czy warto?
Urodziny, czy impreza w domu to zawsze problem organizacyjny. Związane z tym przygotowania, sprzątanie oraz przygotowywanie jedzenia mogą przerosnąć nie jedną Panią domu. Warto ulżyć sobie i zamówić jedzenie do domu.
Catering to coraz popularniejsza usługa, nic dziwnego, w końcu mamy coraz mniej czasu na przygotowanie takich uroczystości. Cena oraz jakość jedzenia zależy od restauracji czy też lokalu, jednak na ogół jest bardzo dobra. Mamy do wyboru również mnóstwo różnych stylów i możemy zamówić sushi, jeżeli tradycyjne polskie jadło nam się znudziło.
Definicja cateringu
Catering, katering1 ? obsługa gastronomiczna przyjęć, imprez, bankietów i konferencji. Albo codzienne zapewnianie posiłków w szkołach, miejscach pracy etc. przygotowywanych poza obiektem klienta. Także do prywatnych mieszkań. Wchodzi w skład usług oferowanych przez firmy cateringowe oraz restauracje, które wykonują we własnym zakresie (własne zaplecze, materiały, transport) zamówione potrawy, serwowane później w lokalu klienta.
Pierwotnie termin związany z naziemną obsługą lotnisk, kiedy szykowano posiłki dla pasażerów na czas lotu.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Catering
Paskudne jedzenie i brud? Niestety zdarza się
Mrożone czy odgrzewane jedzenie rodem z Kitchen Nighrmares to niestety brutalna prawda, również w Polskich lokalach. Właściciele restauracji często umywają ręce, a jakość jedzenia mówi sama za siebie.
Niestety pod względami sanitarnymi też kolorowo nie jest, co można było zobaczyć w programie telewizyjnym, emitowanym w Polsce. Trzymanie nieugotowanego i surowego mięsa razem z gotowym, pleśń, grzyb i brud.
Oczywiście są to przypadki i nie należy przyjmować ich za regułę, ale warto zasięgnąć wiedzy i sprawdzić opinie lokalu zanim do niego pójdziemy.